به گزارش ایکنا از خوزستان، حجتالاسلام والمسلمین سید محسن شفیعی، رئیس دفتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خوزستان در ادامه بیان مکارم اخلاق در کلمات و سیره پیامبر اعظم(ص) و ائمه هدی(ع) گفت: در گفتار قبل این حدیث را بیان کردیم که فرمودند: «عنوان صحیفه المومن حسن خلقه»: برچسب کتابی که از رفتار مؤمن و معرفی مؤمن وجود دارد، حسن خلق است. اگر بنا شود مؤمنی را توصیف کنند، هر چه بگویند در جای خود، اما آن ویژگی اصلی، حسن خلق است.
روایتی منقول از پیامبر اعظم(ص) وجود دارد که میفرماید: « إن صاحب الخلق الحسن له مثل أجر الصائم القائم»: کسی که دارای اخلاق نیکو است، اجرش مثل کسی است که روزها روزهدار و شبها به تهجد و عبادت تا سحر ایستاده است.
دقت کنیم وقتی یک اجر فوق العاده و مزد ویژه را در تعابیر دینی میبینیم حتما کار، کار مهمی است و آن تکلیف، تکلیف سنگین و دشواری است. اگر اخلاق پسندیده، کار سادهای بود شاید دلیلی نداشت بفرماید اجرش مثل اجر انسانی است که روزها روزه و شبها به تهجد اشتغال دارد. از این مزد و تعبیر بر میآید که صاحب اخلاق پسندیده بودن خیلی هم کار آسانی نیست.
ما باید یک تصحیحی در برداشت عمومی بکنیم. ما خیال میکنیم آدم خوش اخلاق کسی است که اهل تبسم و خوش برخوردی باشد، نه. مطلب خیلی گسترده تر از این است. خوش رو و خوش برخورد بودن، متبسم بودن بخشی از مطلب است. به شمار فضایل اخلاقی مراجعه میکنیم باید آنها را در شخص ببینیم، به شمار رذایل اخلاقی مراجعه میکنیم، نباید آنها را در او ببینیم. انسانها در آزمونها و دشواریها سنحیده میشوند: آیا انسان حاضر است برای منافع خود از دروغ صرف نظر کند؟ راست بگوید؟ ولو این راست، ضرری به منافع ظاهری او برساند. آیا صادق است؟ آیا امین است؟
پس اینکه مزد انسان متخلق به اخلاق پسندیده مزد انسانی است که دائما به قیام و صیام ملتزم است، به دلیل اهمیت و بزرگی کار است. در حدیث نبوی میخوانیم: «حس خلق در ترازو و میزان عمل، از هر عملی سنگین تر است» معلوم میشود مسأله خیلی جدی است.
مطلب دیگر بشارتی است به اینکه اگر کار، سخت است، آثار و فواید آن خیلی است. در احادیث منقول از پیغمبر(ص)، حدیثی است که می فرماید: دوست دارید در روز قیامت محبوبترین افراد نزد من باشید؟ دوست دارید جایگاه شما نزدیکترین جایگاه به من باشد؟ قطعا همه دوست دارند. وقتی کسی یک عالم یا ولی از اولیاء الهی را میبیند دوست دارد به او نزدیک شود. در قیامت که هر کس به دنبال سایهای است تا از آتش سوزان رهایی پیدا کند، رسول خدا(ص) میفرمایند: «انَّ أَحَبَّكُمْ إِلَيَّ وَ أَقْرَبَكُمْ مِنِّي يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ مَجْلِساً أَحْسَنُكُمْ خُلُقاً وَ أَشَدُّكُمْ تَوَاضُعاً» میخواهید در این روز نزدیک من باشید؟ محبوبترین نزد من باشید؟ اخلاقتان را نیکو کنید تا در قیامت به من نزدیک شوید. مصداقی را هم در این حدیث ذکر کردهاند و آن این است که متواضع باشید.
بنابراین اینکه این همه بر اخلاق تأکید شده است، برای این است که فلسفه بعثت پیامبر(ص) است: «انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق». این مسیر، مسیری است که انسان باید طی کند و جلو برود. ماه رمضان، فرصت مبارکی برای تجدید بنیادهای اخلاقی و فرصت مناسبی برای بازنگری و بازساز ی و ترمیم است.